آیا می دانستید که کلماتی مانند قهوه، پنبه، آب نبات و الکل، در میان بسیاری از مواردی که روزانه استفاده می کنید، از زبان عربی وام گرفته شده اند؟ جالب است که به این فکر کنیم که زبان عربی چقدر بر واژگان روزمره ما تاثیر دارد! زبان عربی یکی از محبوب ترین زبان های دنیا است. با این حال، ممکن است تعجب کنید که بدانید چند کشور عربی را به عنوان زبان مادری خود صحبت می کنند و تنوع زبانی باورنکردنی در جهان عرب زبان وجود دارد.
از خیابان های شلوغ قاهره تا شهر باستانی دمشق، زبان عربی دارای تاریخ غنی است که قرن ها را در بر می گیرد و به تنوع های منطقه ای متعددی تبدیل شده است که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. این تغییرات نشان دهنده بافت فرهنگی و تفاوت های ظریفی است که هویت هر جمعیت را شکل می دهد. بنابراین، بدون هیچ مقدمه ای، بیایید شما را به سفری در کشور های عرب زبان ببریم و تاریخ زبان عربی و چگونگی تبدیل آن به لهجه های بسیاری را که امروز می شنویم بررسی کنیم!
کدام کشور ها عربی صحبت می کنند؟
عربی زبان رسمی ملی اصلی در 22 کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا است: بحرین، عراق، اردن، کویت، لبنان، عمان، فلسطین، قطر، عربستان سعودی، سوریه، امارات متحده عربی، یمن، الجزایر، چاد، مصر. لیبی، مراکش، سودان، تونس، موریتانی، کومور و جیبوتی. فراتر از جهان عرب، زبان عربی در کشور های مختلف مانند ترکیه، ایران و بخش هایی از آسیای مرکزی نیز حضور چشمگیری دارد. این مناطق به دلیل پیوند های تاریخی و نزدیکی جغرافیایی که با شبه جزیره عربستان دارند، محل زندگی جوامع عرب زبان است.
چند نفر در سراسر جهان عربی صحبت می کنند؟
زبان عربی یکی از رایج ترین زبان های جهان است که حدود 373 میلیون نفر به آن به عنوان زبان اول صحبت می کنند. این باعث می شود عربی چهارمین زبان مادری پرتکلم در سراسر جهان باشد. مصر یکی از کشور های بزرگی است که به زبان عربی صحبت می کند و با بیش از 109 میلیون زبان مادری، بیشترین تعداد عرب زبانان را در خود جای داده است. سایر کشور هایی که با جمعیت قابل توجهی به زبان عربی صحبت می کنند عبارتند از الجزایر، یمن، عراق و عربستان سعودی که هر کدام بیش از 32 میلیون عرب زبان دارند.
علاوه بر کشور هایی که عربی را به عنوان زبان مادری خود صحبت می کنند، عربی نیز به عنوان زبان دوم توسط میلیون ها نفر در سراسر جهان یاد می شود. این امر به ویژه در مورد مسلمانان صادق است، زیرا عربی زبان قرآن (کتاب مقدس اسلام) است و درک عربی برای خواندن قرآن و انجام مناسک دینی ضروری است. در نتیجه، بسیاری از کشور های مسلمان غیر عرب، مانند اندونزی، پاکستان و نیجریه، دارای جمعیت نسبتاً زیادی از زبان آموزان و عربی زبانان هستند.
گسترش تاریخی زبان عربی
زبان عربی، عضوی از خانواده سامی در گروه زبان های آفریقایی-آسیایی، دارای تاریخچه ای غنی از گسترش و نفوذ است. گسترش آن توسط ترکیبی از گسترش مذهبی، تجارت، تبادل فرهنگی و نفوذ زبانی انجام شد. گسترش زبان عربی ارتباط تنگاتنگی با ظهور اسلام در قرن هفتم پس از میلاد دارد. با گسترش دین اسلام از طریق فتوحات و تجارت، زبان عربی به عنوان زبان دین، اداره و تجارت شهرت یافت. قرآن به زبان عربی نازل شد و اهمیت این زبان را در جهان اسلام بیشتر تقویت کرد.
پذیرش زبان عربی توسط جوامع مختلف در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا و همچنین بخش هایی از اروپا و آسیا فرآیندی تدریجی بود. با گسترش اسلام، زبان عربی زبان امپراتوری اسلامی و زبان اصلی ارتباطات و تبادل فرهنگی شد. با گذشت زمان، با گسترش عربی در سرزمین های وسیع، به گویش های مختلف و تنوع منطقه ای تبدیل شد. این گویش ها نشان دهنده تأثیرات متنوع فرهنگی و زبانی در بخش های مختلف جهان اسلام است.
لهجه های متنوع کشورهای عرب زبان
- عربی کلاسیک
عربی کلاسیک، زبان قرآن و ادبیات پیش از اسلام، بین قرن هفتم و نهم رونق یافت. اگرچه این زبان دیگر در زندگی روزمره یک زبان گفتاری نیست، اما تأثیر آن عمیقاً در زبان عربی امروزی جا افتاده است. شما معمولاً می توانید آن را در متون مذهبی، ادبیات کلاسیک و مطالعات آکادمیک زبان و ادبیات عربی استفاده کنید.
- عربی استاندارد مدرن (MSA)
MSA، زبان رسمی اکثر کشور هایی که به عربی صحبت می کنند، از نسل مستقیم عربی کلاسیک است. در حالی که در طول زمان تکامل یافته است تا زمینه های مدرن را منعکس کند، دستور زبان و واژگان آن شباهت هایی با شکل کلاسیک عربی دارد. امروزه کشور های عربی از استاندارد های مدرن عربی در آموزش، دولت، رسانه ها، اسناد رسمی و هرگونه ارتباط رسمی استفاده می کنند.
- لهجه های عربی منطقه ای
حدود 30 گویش اصلی عربی با چندین گویش فرعی و تنوع محلی وجود دارد. در حالی که همه گویش های منطقه ای یک ریشه مشترک در عربی استاندارد مدرن و عربی کلاسیک دارند، اما ویژگی های منحصر به فردی دارند و ممکن است در واژگان، تلفظ و دستور زبان متفاوت باشند. ما می توانیم انواع متعدد زبان عربی را به 5 گروه اصلی دسته بندی کنیم:
- عربی مصری در مصر صحبت می شود و به دلیل نفوذ رسانه های مصری به طور گسترده در سراسر جهان عرب زبان درک می شود.
- عربی شام در سوریه، لبنان، اردن و فلسطین استفاده می شود.
- عربی خلیجی در عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت و قطر رایج است.
- عربی مغربی در شمال آفریقا از جمله مراکش، الجزایر، تونس و لیبی صحبت می شود.
- عربی عراقی در عراق استفاده می شود و تاثیراتی از فارسی و ترکی دارد.
چرا زبان عربی یک زبان مهم جهانی است؟
دانستن عربی استاندارد مدرن به شما کمک می کند با صد ها میلیون سخنران در سراسر جهان صحبت کنید. دانستن زبان عربی در حوزه توسعه تجارت بسیار مهم است، به ویژه در صنایع انرژی، ساخت و ساز، فناوری و املاک و مستغلات، که رونق اقتصادی زیادی به بسیاری از کشور های نیروگاه نفتی مانند عربستان سعودی که ادعا می کنند عربی به عنوان زبان رسمی است، داده است.
اگر بتوانید در یک محیط حرفه ای به زبان عربی صحبت کنید، احتمالاً برای شرکت ها و سازمان هایی که در این بخش از کره زمین تجارت می کنند، بسیار مفید خواهید بود. همین امر در مورد مشاغل دیپلماتیک، دولتی و سیاسی که به سیاست در جهان عرب می پردازد و با آن سروکار دارد، صدق می کند.
سخن پایانی
حال که با زبان عربی و کشور هایی که عربی صحبت می کنند آشنا شدیم، اگر قصد یادگیری زبان عربی را دارید باید بگوییم که موسسه دهخدا به عنوان یکی از بهترین مراکز آموزش زبان های خارجی، دوره های تخصصی آموزش زبان عربی را برگزار می کند. این موسسه با بهرهگیری از اساتید مجرب و منابع آموزشی به روز، فرصت مناسبی برای یادگیری زبان عربی را برای علاقه مندان فراهم می کند و تلاش می کند تا آن ها این زبان را به طور دقیق و اصولی یاد بگیرند و هر ۴ مهارت زبانی خود را رشد دهند.
مقالات بیشتر در آکادمی دهخدا:
بهترین اپلیکیشن آموزش زبان عربی
معرفی بهترین کتاب های آموزش زبان عربی
نمونه مکالمه روزمره عربی، موضوعات مختلف با ترجمه فارسی
انواع گویش های (لهجه) زبان عربی
1 در مورد “چند کشور به زبان عربی صحبت میکنند؟”
از کلماتی که نام برده شده مانند الکل وآب نبات و…شایدقابل قبول باشند،اماکلمه«پنبه»چون در زبان عربی«پ»وجودنداردقابل پذیرش نیست.
باسپاس